Skip to main content

Veelgestelde vragen

Waar houden we rekening mee in onze offerte?

Wanneer we een offerte uitbrengen schetsen we beeld van jouw woonsituatie. In deze situatieschets tekenen we onze zonnepanelen en houden we rekening met eventuele schaduweffecten op het dakvlak. Ook zijn alle werkzaamheden zoals opgenomen tijdens de intake bij jou thuis, verrekend in de voorgestelde prijs. Hierdoor zullen wij je niet verrassen met ongepland meerwerk wat we door moeten rekenen. Een offerte met een opgegeven prijs zonder technische schouw aan huis is echter wel onder voorbehoud.

Wat is een omvormer?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Gelijkstroom is niet direct bruikbaar in de woning. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom vanuit de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom, waardoor het bruikbare stroom wordt voor de woning.

Wat is een micro omvormer van Enphase?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een micro omvormer een kleine omvormer. Deze installeren we achter ieder zonnepaneel, zodat de gelijkstroom van de zonnepanelen direct omgezet naar bruikbare stroom voor de woning.

Wanneer kies je voor een micro omvormer?

Indien een van je zonnepanelen in de schaduw ligt of een andere oriëntatie (N-O-Z-W) heeft, kan het wenselijk zijn te kiezen voor een micro omvormer. Ieder zonnepaneel krijgt namelijk een eigen omvormer, waardoor de schaduw of andere oriëntatie geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen.

Voordelen:

  • Geen grote omvormer in de woning
  • Eenvoudig later uitbreiden
  • Een zonnepaneel in de schaduw heeft geen invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen
  • Geen hoge spanning op je dak. Direct omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom.
  • Uitgebreide garantie
  • Per zonnepaneel te monitoren

Nadelen:

  • Micro omvormers kosten meer geld dan een traditionele installatie
  • Meerdere componenten in de installatie

Wat is een string omvormer?

Bij een string omvormer zijn de zonnepanelen in een of meerdere strings aangesloten op één centrale omvormer. De zonnepanelen zijn in serie aangesloten. Bij eventuele schaduwwerking op de zonnepanelen kan de serie nooit meer stroom opwekken dan het slechts presterende zonnepanelen.

Voordeel:

  • Lagere kost prijs
  • Één centrale omvormer
  • Minder componenten

Nadeel:

  • Geen uitlezing per zonnepaneel
  • Minder opbrengst bij schaduw
  • Kan minder goed om gaan met verschillende oriëntaties van zonnepanelen
  • Moeilijk uit te breiden
  • Vaak een grote omvormer

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een kastje achter het zonnepaneel. De optimizer optimaliseert de prestatie van het paneel. Indien een aantal panelen in de schaduw liggen, kan dat de werking van de andere zonnepanelen beïnvloeden. De optimizer regelt dat alle zonnepanelen optimaal stroom blijven opwekken. Met een optimizer haal je het maximum power point (MPP) van omvormer niveau naar paneelniveau.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren:

  • Hellingshoek
  • Richting van het dak
  • Schaduw op het dak
  • Materiaal van dak
  • Opbouw van dak
  • Leeftijd

Wil jij weten of je dak geschikt is? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dak?

In de meeste gevallen is er geen vergunning of omgevingsvergunning vereist voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Heb je twijfels over een eventuele vergunning nodig is? Raadpleeg www.omgevingsloket.nl of neem contact op met jouw gemeente.

Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op een dakkapel?

Ja, echter moet de dakkapel hiervoor geschikt zijn. Deze dient het extra gewicht van de panelen, ballast en onderconstructie te kunnen dragen.

Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op een plat dak?

Ja, je kunt zonnepanelen laten plaatsen op een plat dak. Het plat dak dient hiervoor geschikt te zijn. Het is belangrijk dat dakkapel het extra gewicht van de panelen, ballast en onderconstructie kan dragen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten panelen. Ze wijken op verschillende vlakken van elkaar af. Het ene paneel is goedkoper, heeft minder rendement, minder garantie, andere vermogens, afmetingen of techniek. Wij kijken altijd wat voor jouw het beste is. Wij werken met full -black / monokristal panelen deze zijn volledig zwart en geven een gedegen rendement. Daarnaast werken we bij SolarTip met hoogwaardige zonnepanelen van Sunpower. De Sunpower zonnepanelen beschikken over speciale Maxeon cellen welke een ongeëvenaard rendement halen in vergelijking met andere zonnepanelen op de markt.

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Sinds 2013 zijn de landelijke subsidies voor zonnepanelen afgeschaft. Wel zijn er nog gemeentes die subsidieregelingen of voordelige leningen aanbieden voor het verduurzamen van jouw woning. Met de energiesubsidiewijzer kun je gemakkelijk vinden welke leningen, regelingen of subsidies er in jouw omgeving beschikbaar zijn.

Ga naar https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Let op: niet alle regelingen van je gemeente staan hierop vermeld. Kijk dus ook op de website van jouw gemeente welke regelingen er beschikbaar zijn.

Kan ik btw terugvragen op zonnepanelen?

Nee. De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woning of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan ook niet meer terug te vragen bij de belastingdienst.

Wat is het verschil in opbrengst van je zonnepanelen en terug levering?

De app van de omvormer laat alleen zien hoeveel stroom je opwekt en niet het verbruik in je woning. Het verbruik in de woning wordt direct van de opgewekte stroom gehaald voordat het bij je energiemeter komt. De omvormer meet enkel je stroomproductie, je energiemeter registreert alleen hoeveel stroom je afneemt of terug levert. Het netto verbruik bereken je als volgt: terug geleverd stroom – je eigen stroomproductie = netto verbruik.

In welke maand heb ik de meeste opbrengst van de zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepalen heeft te maken met een aantal factoren. Denk hieraan temperatuur, zonuren en schaduw. Gemiddeld genomen zijn de maanden mei, juni en juli de beste maanden voor het opwekken van zonne-energie.

Zonnepanelen opbrengst per maand.

Bron: milieucentraal

Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?

Dit is afhankelijk over welk type energiemeter je nu beschikt. Er zijn digitale en analogen energiemeters. Een aantal van deze energiemeters telt niet terug. Het kan dus zijn dat je je energiemeter moet vervangen.

Wat is de doorlooptijd tot aan installatie?

De doorlooptijd tot aan installatie is voor iedere woning verschillend. Vaak kunnen we op korte termijn een bezoek inplannen en een offerte uitbrengen. Afhankelijk van de benodigde materialen voor de installatie en het type dak, plannen we de installatie in. Onze gemiddelde doorlooptijd ligt tussen de één en twee maanden.

Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je grote hoeveelheden stroom op. Deze stroom verbruik je vaak niet direct. Dit overschot aan stroom lever je terug aan het stroomnet. Is het verbruik in de woning groter dan de opwekking van je eigen stroom? Dan neem je stroom via het stroomnet af. De door jou terug geleverde stroom en stroom die je afneemt via het net, mag je tot 1 januari 2025 volledig verrekenen.

Het demissionair kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen.

Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling

Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:

2023: 100%

2024: 100%

2025: 64%

2026: 64%

2027: 55%

2028: 46%

2029: 37%

2030: 28%

2031: 0%

Vergoeding voor terug leveren elektriciteit

In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Deze regeling treedt in werking een dag na publicatie van de wet in het Staatsblad. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Bron: rijksoverheid.nl 

SolarTip
Middelweg 45
5253 CE Nieuwkuijk

SolarTip
Middelweg 45
5253 CE
Nieuwkuijk

© Copyright 2024 Solartip B.V.